KAMURAN TOPAKOĞLU (TA2AI-ex TA1KT) sk
Bugünlerde yaşamımızı fazlasıyla etkileyen Covid Salgını çok kıdemli bir Radyo Amatörü dostumuzu aramızdan ayırdı maalesef.
TA2AI 3222 döneminin en aktif Radyo Amatörleri ve TRAC’ın o dönem en aktif üyeleri arasındaydı. O dönemdeki çağrı işareti TA1KT idi.
3222 döneminde, yanlış hatırlamıyorsam 1969 veya 1970 yılında TA1KT istasyonunu ziyaret etmiş, böylece hayatımda ilk kez bir Cubical Quad anteni görmüş ve 20 m bandında (galiba bir HA istasyonuyla) yapılan bir QSO’yu izlemiştim. Sultanahmet semtindeki evin üstündeki 2 eleman Quad anten (yanlış hatırlamıyorsam) pencereden erişilen bir makara düzeniyle döndürüyordu, bu nedenle de 360 derece döndürülmesi olanaksızdı. Ancak “ana dx koridorlarını” tarayabiliyordu.
Oldukça iri yapılı bu antenin merak uyandırması-özellikle de 3222 döneminde kaçınılmazdı elbette. Ulusal TV yayınlarının çok kısıtlı ve “TV dx” faaliyetlerinin çok popüler olduğu o yıllarda komşuların sorularının “deneysel televizyon anteni” (!!) şeklinde yanıtladığını anlatırdı TA1KT. Antenin çok iri olması nedeniyle TV meraklılarından ısrarlı sipariş geldiğini sanmıyorum J J .
Daha sonra kalabalık bir grupla Tuzla’daki yazlığımızda yaptığımız “DX-Pedition” çalışmasında da yer aldığını hatırlıyorum.
Bilahare irtibatımız 1984 yılına kadar koptu.
3222 döneminin aktif Radyo Amatörlerinden Kadri Mehmet Başak dostumuzun (TA1D-ex TA1MB), o dönem çekilen bir grup resmi ve arşivinde bulduğu TA1KT istasyonu fotoğrafı ile birlikte ilettiği yazı da şöyle:
„Kamuran‘ı 1969 da tanıdım, o tarihlerde TRAC Teşvikiye’de TRAC’ın kurucularından olan ve Başkanlığını yapan Dündar SABIS TA1AQ-sk (ex TA1DS) bey‘in
iki katlı evinin giriş katına taşınmıştı.
Hafta sonları Dernek bir çok arkadaşı ağılardı, onlardan biri de kamuran TOPAKOĞLU idi ve bizden daha eski olduklarından kendileri bizim ağabeylerimizdi.
Çoklu fotodaki Tüm arkadaşlar hepsi ile her hafta karşılaşırdık ve Amatör telsizciliğe bizleri teşvik eden kişilerdi hemen hepsi.
Kamuran samimi ve bildiklerini öğreten, yardımsever bir arkadaştı.
O yıllarda Amatör bandlarda çalışabilen bir kaç kişiden biri olması sebebiyle her hafta sonu 14.310 MHz de çevirim yapardık ve TA dan imkanı olanlar ve yurtdışından çıkan diğer Türk istasyonlarıyla mutat temasımız olurdu.
Kamuran TOPAKOĞLUNUN HW32a Heathkit mono Band cihazı vardı.
Bu cihazın çıkış lambaları arızalanınca, hiç unutmam cihazın çıkış katına 4X150A çelik lambaları yerleştirmişti, masa vantilatörü ve aluminyum örümcek benzeri levhalarla soğutmaya çalışmıştı.
O dönem için bu kadar ufak cihazın soket yerine o tüpleri monte edip çalıştırmak tecrübe istiyordu.
1970 li yıllarda TA daki ilk 14 MHz QUAD anteni yapması da bir başarıydı, o günün şartlarında Sultahahmette Karakol karşısında QUAD Anten yapmak cesaret isteyen bir konuydu, anteni gördüğümde şaşırmıştım, hayranlık uyandırıyordu.
Kamuran‘la yıllarca haftasonu çevirimlerimizde görüşüp QSO yaparken, Kuledibindeki ortaklarıyla çalıştığı iş yeride ziyaret ederdik burası TRAC ın yanında sanki bizim ikinci lokalimiz olurdu .
Ayrıca amatör maksatlı PSU Besleme ve Antenler yaparak TA daki birçok amatörün HF ve VHF anten ihtiyacını da karşılamıştır.
Hala çatılarda onun antenleri ile çalışan bir çok arkadaşım onu her zaman hatırlayacaktır.
Allah rahmet eylesin, ruhu şadolsun.
TA1D K.Mehmet Başak“
Ben de TRAC Genel Merkezi ve İstanbul Şubesinin İstanbul Beyoğlu Kuledibi semtindeki mekâna taşınması sonrasında Kamuran dostumuzla irtibatı tekrar sağladım. Kadri Mehmet’in yazdığı gibi, TRAC lokalinin bulunduğu caddenin üst paralelinde Kamuran’ın ve (tamamına yakını Radyo Amatörü olan) ortaklarının iş yeri vardı. Orada sohbetlerimizi yapar ve Radyo Amatörlüğü ile ilgili konuları ele alırdık. Önerilerimiz üzerine HF ve VHF anten konusunda çalışmalara başladı, 4 ve 5 Bantlı HF Vertikal anteni imal etti. Böylece birçok amatörün anten sorununu da çözdü.
Amatör Telsizcilik faaliyetlerini iş yaşamının yoğunluğu nedeniyle gençlik dönemindeki dozda yürütemiyor olsa bile “yeni kuşak” birçok radyo amatörü ile sürekli irtibatta oldu ve deneyimlerini aktardı.
Ülkemizdeki Radyo Amatörlüğünün çok ilginç ve önemli bir döneminin tanığı, gerçek beyefendi bir şahsiyeti, değerli bir dostumuzu yitirdik.
Değerli arkadaşımız Kamuran’a Allah’tan Rahmet diler, kederli ailesi ve dostlarına sabır ve başsağlığı dilerim.
Aziz ŞASA,TA1E